beeldschermstrijd

6 tips in de beeldschermstrijd met jouw kind!

6 tips in de beeldschermstrijd met jouw kind

Elke dag weer die discussie over dat scherm. We gaan eten, zet dat ding uit! Je bent niet de enige. 50% van de ouders ervaart schermen in de opvoeding als een probleem. 66% daarvan zegt er met zijn kind conflicten over te hebben.

Uit mijn beeldschermstrijd onderzoek wil ik de volgende uitkomsten en tips met je delen!

Motivatie en behoeften van jouw kind
Het scherm is een Quick Fix voor veel kinderen. Ik verveel me…pak een scherm. Daarnaast zoeken kinderen verbinding via het scherm in online games en apps. Die behoefte wordt nu online in plaats offline. En hebben ze behoefte aan competentie of wel next levels halen in de games, new skins etc. Dat geeft hen een goed gevoel. Er is ook sprake van groepsdruk van vriendjes om bepaalde games mee te spelen of op bepaalde tijdstippen online te zijn om samen te spelen.

Tip 1: geef samen invulling aan die behoeften op een andere manier. Bijvoorbeeld naschoolse activiteiten met vriendjes, sportclubs of creatieve activiteiten samen.

Schermtijdregels
Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders die schermtijdregels instellen over het algemeen minder strijd ervaren. Ouders stellen vaak schermtijd in op hun gevoel en volgen minder de richtlijnen vanuit de gezondheidsorganisaties. Een gemiddelde richtlijn van 2 uur schermtijd per dag (inclusief televisie!) voor kinderen tussen de 10-12 jaar wordt dikwijls overschreden. Schermen worden door ouders ook vaak als digitale oppas gebruikt en dan wordt de schermtijd wel aangepast. Kinderen geven aan dat ze dit dan fijn vinden maar ook vreemd. Waarom mag het nu dan wel?

Tip 2: stel een Media Plan op met jouw kind voor de tijd en invulling van de tijd achter het scherm. Schoolactiviteiten, vrije tijd activiteiten etc.
Tip 3: En zorg voor een digitale instelling van de tijd. Jij hoeft niet de tijdsbewaker te zijn. Dat voorkomt discussies. Zelfs kun je per app instellen hoeveel tijd ze er op mogen.
Tip 4: handhaaf consequent de regels, ook als het jou zelf even niet uitkomt.

Rolmodel
Kinderen kijken vaak naar de ouders als voorbeeld hoe om te gaan met schermen. Ze ervaren het dan ook als onredelijk als de ouder er meer tijd op zit, zelfs al is het voor het werk, dan zij zelf. De ouder die zelf minder vaak achter het scherm zit blijkt minder strijd te ervaren.

Tip 5: wees eerlijk en neem je eigen schermgedrag eens onder de loep. Hoe wil jij een voorbeeld zijn voor je kinderen?

Kennis van gezondheidsrisico’s
64% van de kinderen die meer dan 2 uur per dag televisie kijken, krijgen minder dan de aangeraden 10 uur slaap. Kinderen met minder slaap zijn eerder geneigd om ongewenst gedrag te vertonen zoals chagrijnig of een kort lontje. Er is ook sprake van een negatieve invloed op ontwikkeling van cognitieve en fysieke vaardigheden. En zo zijn er nog veel meer risico’s!

Tip 6: denk meer na over de gezondheidsrisico’s, zoek ze op en bespreek dit met jouw kind. Kinderen begrijpen veel beter de grenzen als ze de reden begrijpen.

Meer weten over beeldschermstrijd, gedragsproblematiek en opvoeding?
Of begeleiding van jouw kind nodig?
Je weet me te vinden.

Kindercoach Eefke

Copyright Kindercoach Eefke

Faalangst

Ik kan het niet!!! – Faalangst

Ik kan het niet!!! Vind je kind het vreselijk om fouten te maken? En gaat hij daardoor de uitdaging uit de weg? Het kan faalangst zijn. Vaak zijn kinderen bezig met het beeld van zichzelf. Als ze fouten maken voldoen ze niet meer aan hun ideale zelfbeeld. Ze staan zichzelf groeien en dus fouten maken niet toe. Ze schamen zich voor hun fouten of voelen zich schuldig naar anderen toe. “Als ik het niet goed doe, zijn ze teleurgesteld of boos.”

Wat kun je als ouders doen om je kind te helpen? Enkele tips: stop met complimenten en het benadrukken van de andere kant. “Je kan het wel.” ” Het is heel mooi”. Dit werkt juist averechts.

Wat kun je wel doen? Laat je kind aangeven wat hij van zijn werkje of opdracht vindt. Wat zijn gevoel er bij is. Vraag naar de manier van werken die hij heeft toegepast. Naar de oplossing die hij heeft gevonden. Houd je dus bezig met zijn proces door hem te bevragen. Maar niet met het eindresultaat en het cijfer!
#faalangst #kindercoach #opvoeden #zelfbeeld #kind #groei-mindset #groeien #training #coaching

Hooggevoelig/Hoogsensitief

Is mijn kind hooggevoelig of hoogsensitief?

Het is vrijdagavond. Iedereen naar bed. Lekker op de bank, even tijd voor jezelf. Nee, mijn kind komt zijn bed weer uit. Tranen lopen over zijn wangen.  Heeft hij pijn? Wat is er? Zojuist was alles nog helemaal prima. Snikkend komt het hoge woord er uit. Dat spelletje van vanmiddag op de computer. Er was zo’n zielig stukje in en dat blijft nu maar rond spoken in mijn hoofd. Het gaat er maar niet uit…

Het is tijd voor nieuwe kleren. Opgewekt gaan we naar de stad. Een leuke jeans, t-shirtje, hoodie en een paar sneakers. Ik heb het wel in mijn hoofd zitten wat we gaan scoren. Eerste winkel in. Even zoeken, ja, deze broek, is dat wat? Met dat shirtje? Er wordt door mijn kind niet eerst naar de kleur of opdruk gekeken. Nee, aan de stof gevoeld. Het is niet zacht genoeg. Ok, andere dan. Volgende broek is van een soort van joggingstof. Die mag gepast worden. In het pashokje ontstaat het volgende drama. Teveel labels in de broek. Die knippen we er wel uit, zeg ik zachtjes in zijn oor.

Mijn kind komt thuis uit school. Tas op de grond. Jas aan de kapstok. Tijd voor een kopje thee en een aanmaak limonade samen. Tijdens schooltijd heb ik een beetje opgeruimd. Het wordt meteen opgemerkt. Waarom staat die vaas nu daar?

Woensdagmiddag, normaal gesproken gaan we altijd iets doen op deze middag. Ook gisteren hebben we het gehad over een fietstochtje maken samen. Echter, de schilder komt vanmiddag onverwachts langs om een offerte te maken. Ergens tussen 13 en 16 uur. Daarna nog naar tennisles. Er blijft geen tijd over voor een fietstochtje. En dat wordt een groot probleem. Want mijn kind houdt niet van veranderingen op het laatste moment. Het was toch afgesproken? Zo gingen we het toch doen? Hoezo komt de schilder nu langs?

Zijn bovenstaande voorbeelden herkenbaar, dan is de kans groot dat je kind hooggevoelig/hoogsensitief is. Dat kunnen we testen. Vooral kinderen die daarbij ook hoogbegaafd en/of een sterke wil hebben, kunnen daarbij soms wat hulp gebruiken (en de ouders ook). Let wel, het zijn mooie kwaliteiten die als je het eenmaal weet en goed kan inzetten een fantastische plus zijn!

 

 

 

vol hoofd

Mijn hoofd zit VOL!

Mijn kind klaagt over een vol hoofd. Wat is een vol hoofd eigenlijk? Een vol hoofd is een hoofd waar eigenlijk niets meer in kan. Althans zo ervaart je kind dat. Een hoofd kan vol zitten met van alles. Van verkoudheid, zorgen (gedachten, piekeren), prikkels of gewoon moe zijn. Sommige hoofden zijn sneller vol dan anderen. Vooral hoofden die ook gevoeliger zijn voor prikkels vanuit de zintuigen. Bijvoorbeeld voor geluiden of beelden.

De hersenen ontvangen, begrijpen en versturen informatie. Deze informatieverwerkingsfunctie van de hersenen is soms iets anders aangelegd bij het ene kind dan bij het andere. Hierdoor komt de informatie bij de een sneller aan en bij de ander langzamer. De routekaart is simpelweg anders.

Een hoofd loopt sneller vol als de hersenen gevoeliger zijn voor prikkels. Ze kunnen de informatie dan niet meer goed verwerken. De wegen lopen vol.

Hoe kun je merken dat je kind een vol hoofd heeft? Wat zijn de symptomen van een vol hoofd?

Cognitief:
-Nadenken lukt niet meer;
-Opletten wordt moeilijk;
-Opletten wordt moeilijk;
-Je kind begrijpt niet goed meer wat mensen tegen hem/haar zeggen;
-Het is voor je kind moeilijker te begrijpen wat hij/zij leest.

Fysiek:
-Bleek/stiller;
-Hangerig;
-Wiebelig / friemelen;
-Moeite met slapen;
-Moe in je hoofd;
-Hoofd voelt zwaar of hoofdpijn;
-Zuchten;
-Warmer/rood aanvoelen.

Sociaal/Emotioneel:
-Je kind kan niet goed meer tegen een grapje;
-Boos, zeurderig, ruzie;
-Je kind komt moeilijk uit zijn/haar woorden;
-Huilen;
-Je kind wil niet meer vertellen wat hij/zij denkt/voelt;
-Je kind heeft last van drukte om zich heen.

Er zijn allerlei oefeningen om je kind te leren pijlen wanneer zijn/haar hoofd vol loopt. Ook om daar mee om te gaan door zelf oefeningen te doen om je hoofd rustiger te krijgen. En om te leren hoe een ander je kind kan helpen om zijn/haar hoofd rustiger te maken. Een kindercoach kan je daarbij helpen.

Laat je kind weer stralen!

-Kindercoach Eefke-

 

 

Bronnen geraadpleegd:
Linde Kraijenhoff, Het vollehoofdenboek, 8ste druk, 2018, Acco Den Haag/Leuven
Artikel “Autisme- een brein vol kronkelpaadjes” , Anouk Broersma, uit Psychologie magazine, editie 11, 2018.

Boosheid

6 Tips om zelf je kind te helpen bij boosheid

Tip 1: Geef aan dat je kind boos mag zijn.
Boosheid is een normale emotie die iedereen wel eens voelt. Je bloeddruk loopt op. Je loopt misschien rood aan. En je voelt de woede vanuit je tenen omhoog komen. Boosheid is een normale reactie maar je moet wel leren hoe er mee om te gaan. Met dingen gaan gooien, slaan of schreeuwen is niet een goede uitingsvorm van je boosheid.

Tip 2: Laat je kind zich even terugtrekken als hij/zij dat wil.
Als een kind erg boos is, dan is hij/zij vaak niet voor rede vatbaar. Sterker nog dit maakt ze alleen maar nog bozer. Laat je kind dus even een plekje zoeken om af te koelen.

Tip 3: Erken het gevoel en geef ruimte om te praten.

Inmiddels is je kind iets tot bedaren gekomen. Nu kan er gepraat worden. Belangrijk is het gevoel van je kind te erkennen. Geef aan dat je begrijpt dat hij/zij boos is. Erkenning van het gevoel is belangrijk. Het kind voelt de ruimte om verder met je te praten. Hij/zij voelt zich begrepen.

Tip 4: Behoefte achter de boosheid…
Geef je kind de ruimte te uiten waarom hij/zij zo boos is geworden. Als je de behoeft helder hebt, troost je kind. Het gevoel van troost en aandacht krijgen geeft vaak al veel lucht en vermindert de boosheid.

Tip 5: Probeer samen de behoefte verder te onderzoeken….
Ga samen kijken of je de behoefte in een geheel verhaal kunt gieten. Wat onderscheidt deze behoefte van anderen? Waarom komt nu die boosheid? Waar zit dat in? Bijvoorbeeld met stoppen met gamen, het moment dat het ineens moet stoppen. Zelf vind je het ook niet leuk als Netflix zomaar opeens midden in de serie wordt uitgezet.

Tip 6: De oplossing voor de toekomst zoeken…
Ook nu ga je samen bespreken wanneer die behoefte zal voorkomen. Is dat altijd in 1 situatie zoals na het spelletje gamen of zijn er meerdere situaties te bedenken? En wat kun je dan doen? Bijvoorbeeld spreek af dat je een waarschuwing geeft voordat de laatste 5 minuten ingaan. Werkt dat niet? Ga even bij ze zitten. Klets samen wat. Haal ze uit de intensiteit van de game en zeg dan dat het tijd is.

Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen. Wil je meer weten of heb je hulp nodig?

Afspraak maken of meer info? tel. 06-19265289 |Email: info@kindercoacheefke.nl

 

 

Kindercoaching

Wanneer ga ik met mijn kind naar een kindercoach?

Ieder kind geeft signalen af waar het mee zit. Soms is het tijdelijk en kunnen ze weer verder. Maar af en toe blijft er een uitspraak maar herhaald worden. Het kind krijgt er geen vat op, weet niet hoe hij/zij de emoties die er bij horen moet verwerken dan wel hoe hij/zij er mee om kan gaan. Maar wanneer ga je nu naar de kindercoach?

De basisschool tijd is het fundament voor de ontwikkeling voor de rest van je leven. Belangrijk om met aandacht en zorg de emotionele en sociale ontwikkeling van je kind te begeleiden en een gezonde basis mee te kunnen geven. Op het moment dat jij als ouder ook niet verder met hem/haar komt maar ziet dat je kind niet lekker in zijn vel zit, dan is het moment gekomen om eens aan een kindercoach te denken.

Waarom kindercoaching? Het is belangrijk dat je kind inzicht krijgt in zijn/haar gevoelens, er mee leert omgaan en er een oplossing komt. Een coach kan hierbij ondersteunen en verdiept zich in de hulpvraag. Een kindercoach begeleidt het kind in de bewustwording, het vinden van de eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden om de hulpvraag om te zetten in haalbare doelen. Doelen, die samen gerealiseerd kunnen worden. Kindercoaching is daarom toekomstgericht.

Kindercoaching is interactief. De kindercoach zet interactieve werkvormen in en wisselt spel en gesprek af. Individuele coach sessies (1 op 1 met de coach) of groepstrainingen kunnen kinderen helpen zich weer verder te ontwikkelen. Hoeveel sessies er nodig zijn is afhankelijk van de hulpvraag. Meestal heeft een kind tussen de 3-5 sessies al zijn doelen bereikt of kan zelfstandig verder. Laat je kind weer stralen!