Driftbuien als het niet zo gaat zoals hij of zij wil? Explosief en van nul naar 100 in de boosheid als het anders loopt dan van tevoren afgesproken? Sterke behoefte aan autonomie en alles zelf willen bepalen?

Altijd de leiding willen hebben en lastig vinden om samen te werken met anderen kinderen?

Het zijn enkele gedragskenmerken van hooggevoelige kinderen met een sterke wil. Soms ook wel vuurkinderen of strong-willed kinderen genoemd. Bovenstaande opsomming zijn de uitdagingen maar wat zijn de kwaliteiten van een hooggevoelig kind met een sterke wil?

Energiek, nieuwsgierig en ondernemend. Jouw kind weet wat hij wil doen en gaat er voor met heel zijn hart. Ongeduldig want hij ziet het helemaal voor zich en hij bruist van de ideeën. Conceptueel is hij dus heel sterk. Dat kan in vele beroepen en op school van pas komen.

Volhardend gaat hij de strijd aan. Hij weet wat hij wil en bedenkt er makkelijk talloze argumenten bij. Een geweldige aanwinst voor een debat. Bij een discussie over de bedtijd soms niet zo handig. Hij wil dit bepalen en denkt dat hij de baas is in plaats van de ouder.

Wat maakt het hooggevoelig? Jouw kind is gek op prikkels maar kan er eigenlijk niet zo goed tegen. Snel overprikkeld zijn bij teveel geluid bijvoorbeeld. Of juist mentaal onderprikkeld als school te weinig uitdaging biedt> Resultaat.. bozige meltdowns bij plotselinge veranderingen of niet kunnen slapen doordat het hoofd maar doorgaat.

Wat kun je als ouder hiermee aanvangen? 3 Tips

 1. Doseren van de prikkels is een belangrijk punt voor jouw kind. De balans leren vinden in de hoeveelheid activiteiten, intensiteit van de activiteiten en het aanbrengen van voldoende structuur om jouw kind niet overprikkeld te laten worden.
 2. Flexibiliteit in denken (executieve functies) gaan trainen. Het vasthouden aan de eigen gedachten en manier van werken is een manier om ergens de controle over te hebben en houden. Angst voor het onbekende of angst om fouten te maken ligt vaak ten grondslag aan het vasthouden aan de eigen manier van doen.
 3. Cognitieve uitdagingen stimuleren. Bespreek eens met jouw kind hoe het op school gaat. Wordt jouw kind genoeg uitgedaagd op school? Thuis willen controleren kan compensatie gedrag zijn voor het ontbreken van een gevoel van controle en uitdaging op school. Op school kan jouw kind voorbeeldig zijn en houdt hij zich misschien in. Dit zorgt thuis voor de ontlading. Ga met jouw kind het gesprek hierover aan en haak aan bij de leerkracht.

In de praktijk heb ik ervaring met hooggevoelige kinderen met een sterke wil. Lukt het je als ouder met bovenstaande tips niet om resultaat te bereiken. Bespreek dan eens de mogelijkheden voor coaching met mij.

In coaching leert jouw kind om:

 1. Bewust te zijn en herkennen van prikkels.
 2. Prikkels op een juiste manier in te zetten, om te kunnen ontladen en opladen.
 3. Uitdagingen aan te gaan op een andere manier.
 4. Denkkracht te gebruiken voor een oplossing waar iedereen blij van wordt.
 5. Meer te verbinden met anderen.
 6. Executieve functies o.a. flexibiliteit te trainen.
 7. Situaties anders te bekijken (perspectief).
 8. Dat fouten maken mag en onderdeel is van leren.

Adiona