Merk je dat jouw kind ’s avonds niet wil slapen? Is jouw kind bang thuis of op school? Veel huilerig en teruggetrokken in zijn doen en laten? Of merk je dat jouw kind vaak roept “ik kan het niet” en niet aan schoolwerk of huiswerk wil beginnen? Buikpijn voordat hij naar school moet? Dan kan het zijn dat jouw kind last heeft van faalangst of angst op school. Je kind kan daardoor onderpresteren. Ouders zeggen vaak “het zit er wel in maar het komt er niet uit”.

In elke leeftijdsgroep op de basisschool zijn kinderen ontvankelijk voor angsten. Zoals angst voor het niet aardig gevonden worden op school, nieuwe dingen of voor taken die niet meteen vanzelf gaan. Meestal gaat dat vanzelf over. Het kan echter zijn dat jouw kind er mee blijft zitten. En het zijn dagelijkse plezier op school en thuis in de weg zit.

Wat kun je als ouder doen?

1. Bespreek samen wat er in de weg zit. Is dat het geloof dat je het niet kan en zijn het de zenuwen of spanning? Of beide?

2. Help je kind te begrijpen wat je kan doen om de spanning te laten zakken.

3. Kun je samen herinneringen ophalen van de dingen die al wel gelukt zijn de afgelopen jaren?

Mocht het toch moeizaam blijven en je kind gaat met buikpijn naar school of heeft bijna elke dag last van boosheid of huilen, neem dan gerust contact op om te kijken of coaching jouw kind kan helpen.

Met coaching leert je kind:

– zichzelf meer inzicht te geven in zijn angst

-gevoelens te uiten en met emoties om te gaan

-vaardigheden om zichzelf te kalmeren

-stappen te zetten om de faalangst te verminderen

-oplossingen te bedenken voor de faalangst

-inzicht in eigen kwaliteiten en talenten om de angst te verminderen

-aanspreken van hulpbronnen

-groei-mindset te ontwikkelen

Adiona