Op vakantie met mijn hoogbegaafde kind is hij soms zo dwars en boos. Hij wil alles bepalen en heeft een enorme sterke wil. Daarbij snel geïrriteerd en gevoelig terwijl vakantie toch de tijd is om te genieten van de rust en ontspanning. En met elkaar te verbinden.

Wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat vakantie voor mijn kind betekent te weinig prikkels en te weinig uitdaging, ook wel mentale ondervoeding genoemd. Waar op school er altijd iets te leren valt, te bekijken of te ontdekken. Zijn nieuwsgierigheid gestild wordt met allerlei informatie, feiten en weetjes valt dat in de vakantie allemaal weg.

Mentale onderprikkeling of mentale ondervoeding komt vooral voor bij kinderen die een sterke wil hebben, behoefte aan autonomie en honger naar kennis hebben. Hoe stil je deze honger en zorg je dat jullie allemaal een leuke vakantie hebben?

1. Herken en erken de mentale ondervoeding. Zie de behoefte achter het gedrag van je kind.

2. Bedenk samen uitdagende projecten die in de vakantie kunnen worden opgepakt.

3. Zorg voor voldoende mentale prikkels op het interesse gebied van je kind. Bouwen, dino’s, puzzels, boeken, sudoku’s, bezoek aan steden/musea of creatieve activiteiten.

4. Kijk welke vaardigheden je kind nog kan en wil ontwikkelen. Is daar invulling aan te geven door een activiteit of kamp in de zomer?

5. Geef structuur aan de dag en aan de vakantie. Wat? Hoe? Waar? Wanneer?

6. Laat de ruimte binnen de structuur invullen door jouw kind. Wat mag hij bepalen? Bied een canvas waarop hij mag inkleuren.

7. Quick fix tegen verveling of te wel extra schermtijd is niet aan te raden. Deze prikkels in de vorm van televisie kijken of youtube filmpjes kijken legt de hersenen stil en verergert de mentale ondervoeding. Activiteiten op schermen zoals Minecraft of een boerderij of shop runnen stimuleren de hersenen tot het verzinnen van oplossingen.

Fijne vakantie!

Warme groet,

Eefke

#kindercoach#hoogbegaafd#hooggevoelig#kindercoachgeldermalsen#kindercoachdenbosch#kindercoachgorinchem#kindercoachutrecht#kindercoacheefke