Is jouw kind hoogsensitief of hooggevoelig? Wat betekent dat eigenlijk? HSP staat voor Highly Sensitive Person en komt voort uit wetenschappelijk onderzoek van Elaine Aron, een Amerikaanse wetenschapper. Het is geen stoornis. Zij ziet het als een manier van zijn, persoonlijkheid en kwaliteit.

Uit haar onderzoek blijkt dat HSP’ers dieper informatie verwerken, zintuigen meer oppikken (sensorische prikkels), overprikkeling kan ontstaan en meer emotioneel verwerken.

Ongeveer 20% van de mensen en dus ook kinderen zijn HSP. Binnen deze groep is 1/3 altijd op zoek naar prikkels , HIGH sensation seekers, en 2/3 de introverte stiller gevoelige kinderen. De eerste groep herken je doordat ze altijd op zoek zijn naar avontuur en uitdaging. Moeilijk stil kunnen blijven zitten maar wel last hebben van de prikkels. De uitdaging is om te leren omgaan met prikkels en herkennen wanneer je er te veel op zoek naar bent. De tweede groep zijn de kinderen die de kat uit de boom kijken en rustig aan de kant wachten totdat iemand het voor doet. Soms levert dit op school een uitdaging op en ontstaat er twijfel aan wat ze kunnen. Pas als ze de omgeving veilig genoeg vinden laten ze zien wat ze kunnen en durven vragen te stellen.

Wil je meer weten over HSP en hoe jouw kind deze kwaliteit kan gaan inzetten en zijn uitdagingen kan aangaan? Als HSP coach begeleid ik al jaren kinderen op het gebied van hoogsensitiviteit.

Adiona