Het lukt niet!! Ik stop ermee!! Dit is saai! Dit is stom! Zie jij ook een boos kind als het schoolwerk even niet lukt? Heel geprikkeld? Kinderen uiten hun frustratie door boos te worden. Eigenlijk vinden ze het heel vervelend want ze weten niet hoe ze het moeten oplossen. Het is een vorm van onmacht en een vaardigheid om rustig te blijven en opties te bekijken (coping mechanisme) dat ze nog niet onder de knie hebben. Vaak speelt zelfvertrouwen mee. Als je bang bent dat je het niet kan zal je eerder gefrustreerd reageren. Boos zijn maskeert je onkunde.
Wat kunnen wij als ouders doen?
Stap 1: Erken en benoem het gevoel van onmacht en frustratie.
Stap 2: Vraag en bekijk samen wat dit gevoel met je doet.
Stap 3: Bespreek wat je dan wel kan doen. Bijvoorbeeld even weg leggen, hulp vragen, som overslaan en later nog eens bekijken etc.
Stap 4: Probeer de extrinsieke motivatie om hier aan te werken aan te spreken door een beloningssysteem. Maak een beloningspotje! Elke dag rustig naar een oplossing gezocht zoals besproken bij stap 3 en niet boos geworden is een smiley verdiend. Laat je kind dan s avonds zelf de smiley maken en in zijn pot doen. De beloning kun je samen afspreken. Bijvoorbeeld bij 10 smileys mag je het eten kiezen.