Ik kan het niet!!! Vind je kind het vreselijk om fouten te maken? En gaat hij daardoor de uitdaging uit de weg? Het kan faalangst zijn. Vaak zijn kinderen bezig met het beeld van zichzelf. Als ze fouten maken voldoen ze niet meer aan hun ideale zelfbeeld. Ze staan zichzelf groeien en dus fouten maken niet toe. Ze schamen zich voor hun fouten of voelen zich schuldig naar anderen toe. “Als ik het niet goed doe, zijn ze teleurgesteld of boos.”

Wat kun je als ouders doen om je kind te helpen? Enkele tips: stop met complimenten en het benadrukken van de andere kant. “Je kan het wel.” ” Het is heel mooi”. Dit werkt juist averechts.

Wat kun je wel doen? Laat je kind aangeven wat hij van zijn werkje of opdracht vindt. Wat zijn gevoel er bij is. Vraag naar de manier van werken die hij heeft toegepast. Naar de oplossing die hij heeft gevonden. Houd je dus bezig met zijn proces door hem te bevragen. Maar niet met het eindresultaat en het cijfer!
#faalangst #kindercoach #opvoeden #zelfbeeld #kind #groei-mindset #groeien #training #coaching